An error occurred.

Try watching this video on www.youtube.com, or enable JavaScript if it is disabled in your browser.

 

 

  

Пътят на белия лотос

Скъпи приятели!

През месеците януари и февруари 2023 г. на сайта „Сириус“ и на YouTube-канала на Татяна Николаевна Микушина се появиха филми от цикъла „Пътят на белия лотос“, съставени по Послания на Владиците на Мъдростта.

 

Какъв е този Път на белия лотос и защо се нарича така? Това е същият този Път на Посвещенията. Той има много наименования: Розов Път, Вътрешен Път, Висш Път, Път на ученичеството… Във филмите този Път е представен през погледа на изключително почитани на Изток Владици на Мъдростта. Лотосът е древен източен символ.

Лотосът израства от калта, но цветът му никога не я докосва. Цветовете на лотоса винаги остават чисти и са устремени към небето. Истинските търсачи, подобно на цвета на лотоса, се намират в кипежа на живота, но не се привързват към този свят, а са устремени към Висшите светове. Суфиите казват: „В този свят, но не от този свят“. Онзи, който достига до това състояние, става „ос“ между световете, благодарение на което проявеният свят получава Божествена енергия. Владиците на Мъдростта ни призовават точно към това – да станем проводници, електроди, за да може Бог да действа чрез нас.

Автор на филмите е Шиванг (Алмаата, Казахтан). Автор на изображението „Будди и Бодхисатви“, показвано в началото на всеки филм, е Светлана Жуковска (Минск, Белорусия).

Цикълът се състои от два филма, всеки от които е съставен от три части.

 

Първи филм

Първа част. Гаутама Будда

 

https://youtu.be/yiHV0Re_N-8

(с български субтитри)

 

Във филма са използвани фрагменти от Посланието на Гаутама Будда „Трябва да вървите по Висшия Път“ от 22 юни 2005 г.

„Вие Правите вашия избор, ръководейки се от Висшия Закон. И ако успеете да преминете посвещенията и да постигнете ниво на съзнание на Христос и Будда, без да се оттегляте от обичайния си живот, то точно това е, което се изисква от вас на дадения етап от развитието на човечеството.

Всеки от вас е ценен на своето място и всеки от вас е способен да върши тази работа, за която е дошъл във въплъщение, намирайки се именно на това място, където се е родил и живее.

Във вашия живот винаги има място за подвиг, саможертва и геройство.“

За живота на основателя на будизма Гаутама Будда можете да прочете в статията.

Втора част. Падмасамбхава

 

https://youtu.be/0tS565pP1xY

(с български субтитри)

 

Във филма са използвани фрагменти от Посланието на Падмасамбхава „Беседа за качествата, необходими за по-нататъшна еволюция“ от 8 юли 2009 г.

„…докато не отработите качествата, които са ви необходими за по-нататъшната еволюция, вие няма да мръднете от мъртвата точка, върху която човечеството тъпче вече няколко хилядолетия.

Аз ще повторя тези качества, за да ги усвоите по-добре.

Необходимо ви е Смирение пред Висшия Закон, необходими са ви Устременост, Послушание, Търпение и Търпимост.

Това са основните качества.

Необходим ви е още и правилен вектор, който да зададе вярна посока на придвижването ви по Пътя. А за верен вектор се счита желанието да се помага на всички живи същества, съществуващи в тази Вселена“.

 

Трета част. Господ Майтрейя

 

https://youtu.be/aeRBJ3j99nk

(с български субтитри)

 

Във филма са използвани фрагменти от Посланието на Господ Майтрейя „Пояснения за пътя на ученичеството“ от 29 април 2006 г.

„…не се стремете да постигнете някакъв свръхмистичен опит. Вие сте се срещнали във вашия живот точно с тази ситуация, с която е трябвало да се срещнете, за да отработите поредната привързаност и несъвършенство. А тъй като всички ваши привързаности са свързани с ежедневни неща, то къде, ако не в обикновения ви живот, ще започнете да се освобождавате от тях.

Много е лесно да се избавите от вашите вредни навици, ако се намирате в благоприятна среда. А тогава, когато се намирате постоянно сред съблазните, да се откажете от тях представлява най-трудното посвещение…“

Със статия за бъдещият Будда Господ Майтрейя може да се запознаете тук.

 

Втори филм

Първа част. Гуан Ин

 

https://youtu.be/9VT30IvRrN4

(с български субтитри)

 

Във филма са използвани фрагменти от Посланието на Гуан Ин  „Опазвайки себе си от некачествени състояния на съзнанието, вие спасявате целия свят    от 24 юни 2011 г.

Гуан Ин говори за това, че бедствията и катаклизмите са свързани с несъвършеното съзнание на хората. Затова колкото повече са човешките индивиди, способни да балансират себе си, хората и обстоятелствата около себе си, колкото по-големи са техните усилия и устрем, толкова по-бързо човечеството ще влезе в коридора на балансираното и устойчиво развитие…

Празникът на живота свършва. Настъпва време за усилена работа над себе си. Опазвайки себе си от некачествени състояния на съзнанието, вие спасявате целия свят. Защото всичко във вашия свят е свързано.

За Гуан Ин, Богинята на Милосърдието и Състраданието, четете в едноименната статия.

 

Втора част. Амитабха

 

Амитабха. Пътят на белия лотос. Филм 2. Част 2.

(с български субтитри)

 

Във филма са използвани фрагменти от Посланието на Будда Амитабха „Настъпи време да проявите своята истинска природа на Будди от 27 юни 2008 г.

„Много малко Будди се намират във въплъщение. И вие имате на какво да се поучите от тях. Ваша задача е да се научите да намирате въплътените Будди. И дори когато Будда или Бодхисатва, облечен в дрипи, проси милостиня, вие не трябва да го отминавате. Защото за вашето духовно ниво може да се съди по това, как се отнасяте към онези Будди, които се намират във въплъщение сега.

Длъжни сте да намирате тези Будди и да им помагате да осъществят своето Служение на Живота.“

 

Трета част. Вайрочана

 

 

 

Вайрочана. Пътят на белия лотос. Филм 2. Част 3.

(с български субтитри)

 

Във филма са използвани фрагменти от Посланието на Будда Вайрочана „Във вас е скрит огромен потенциал за самонастройка към Висшите светове “ от 26 декември 2012 г.

„Некачествената музика, месната храна, наркотиците, алкохолът, цигарите, порнографията ви теглят към низките енергийни нива и не позволяват на душата ви да се развива.

Откажете се от погрешните образци и прояви и вашето Висше Аз ще може да ви изведе на правилния Път. Вие ще придобиете способност да различавате и вече няма да приличате на слепи котета, които се бутат ту в едно, ту в друго духовно направление.“

Будда Вайрочана е един от петте Дхияни Будди, а също е член на Кармичното Ръководство, както и Богинята Гуан Ин.

Със една статия за Будда Вайрочана можете да се запознаете тук.

Информация за Кармичното ръководство можете да прочетете тук.*    *    *

"Наистина, това е много труден Път. Път, осеян с рози и бодли.

Но аз не познавам друг път. Това е Път на жертви, всяка крачка по който се прави с труд. Но няма друг Път."

Из Посланието на АЗ СЪМ ТОВА КОЕТО АЗ СЪМ

 „Розовият Път“ от 5 март 2005 г.

 

*    *    *Избрани Послания от Владиците, известни в будизма като Будда Вайрочана, Будда Амитабха, Гаутама Будда, Майтрейя, Гуан Ин и Падмасамбхава са публикувани в книгата „Учения Будд и Бодхисаттв“, издадена от Издателска къща „СириуС“ през 2017 г.

 

 

Книгата може да бъде закупена от интернет-магазин „СИРИУС“

Учения Будд и Бодхисаттв (sirius1-bg.org)

 

 

 

 

 

http://sirius-ru.net/

Редактор на изданието Татяна Мартненко

Мир, Светлина и Любов!

 

Сириус №1(1837), февраль 2023 год (sirius-ru.net)