An error occurred.

Try watching this video on www.youtube.com, or enable JavaScript if it is disabled in your browser.

 

 

Чудесата на Майка Мария

 "Много чудеса се случват на Земята,

но ако не вярвате в тях,

тези чудеса не съществуват за вас".

Книга на Мъдростта

– Ти вярваш ли в чудеса?

– В какви чудеса?

– Във всякакви.

– Вярвам!

По-нататък в тази беседа стигаме до извода, че има два вида чудеса. Едните - внезапни, които предизвикват възторг и възхищение от докосването до неизпитвано досега чувство. И другите – незабележими, когато изведнъж осъзнаваш, че те вече са се случили (сбъднато желание; среща с духовно Учение, удивителен човек, уникална книга) – и силно са променили твоя живот.

Някой ще напомни думите на Флорентинеца, героят от романа на К. Антарова "Два живота", че "няма чудеса, има една или друга степен на знания". И ще бъде прав. Но това твърдение не променя нашето възторжено отношение към чудесата.

Срещата със всяко чудо ни възнася високо, в атмосфера на радост от съприкосновението с Божествения свят, мигновено вселява в нас убеденост, че ВСИЧКО е възможно!

Чудесата са проявление на Божествената реалност в нашия прагматичен и обикновен земен свят! И затова нашата душа така жадува, така моли за чудеса! И… ги получава.

 

 

 

Час на Милостта на Майка Мария

 

Най-великото чудо на Земята – Часът на Милостта на Майка Мария – се случва всяка година на 8 декември от 12 до 13 часа местно време.

В този ден и час Майка Мария дава възможност на всички хора по Земята, независимо от вероизповеданието им, да Я помолят за каквото пожелаят. Богородица обещава: всичко, за което Я помолим по време на Часът на Милостта, дори и невъзможното, ще ни бъде дарено, ако това е в съответствие с Божията Воля.

За първи път това събитие се е случило през 1947 г. в един град на Северна Италия.

Богородица се явила няколко пъти на милосърдната сестра Пиерина Джили, която работела в местната болница. Майка Мария поканила тази жена и други хора чрез нея в църквата на 8 декември по обяд, обявявайки, че това ще бъде Час на Милостта, по време на който "могат да бъдат дарени много духовни милости", ако душата е подготвена чрез молитви и покаяние.

По време на своето явяване Богородица казала:

Аз искам да провеждате "Час на Милостта" всяка година на 8 декември по обяд. Ще бъдат дадени много милости и физически благословения на онези, които се молят в продължение на един час".

По свидетелства на очевидци на тези събития, много болни били излекувани и се извършили много чудеса в изпълнение на обещанието на Майка Мария.

На 8 декември 2007 г. Татяна Николаевна Микушина прие Посланието "Аз дойдох днес, за да ви напомня, че винаги съм до вас, като любяща и грижовна майка". От това Послание следва, че Майка Мария е продължила диспенсацията "Час на Милостта".

Подробна информация за това, как да се подготвите и проведете тази диспенсация, е поместена на страницата "Към Часът на Милостта на Майка Мария" (на руски език. В съкратен вариант на български език вижте тук - бел. на пр.) 

 

Явленията на Майка Мария

 

 Може би най-много проявления на Божествения свят на Земята са свързани с чудесата на Майка Мария. Широко известни са нейните явявания на Серафим Сарофски и Сергий Радонежски, на благоверния княз Андрей Боголюбски, на основателя на ордена на доминиканците проповедника Доминк, на католическата света Бернадет в Лувъра и на много други.

Пресветата Богородица е показвала своя образ по целия свят - в Италия и Испания, в Португалия и Египет, в Русия и Франция, в Афганистан и Грузия, в Мексико и Япония... И не само в древни времена. Миналият и сегашният век изобилстват от такива свидетелства. Да се запознаем с някои от тях. 

 

1916-1917, село Фатима, Португалия[1]

 

 

Три малки португалски овчарчета - Лусия, Франциско и Жасинта - се прославили в целия свят след явяването пред тях на някоя "Дама, обградена с необикновено сияние", която била Майка Мария. Децата казали, че Дамата им предава съобщения за покаяние и молитва. Майка Мария предсказала също така, че ще има втора световна война, по лоша от тази, която била в Европа, ако хората не престаната да оскърбяват Господ със своите думи и действия.

И скоро към Фатима потеглили хиляди поклонници, за да се срещнат с Майка Мария.

В деня, назначен от Майка Мария, многохилядна тълпа наблюдавала поразително явление. След дъжда небето внезапно се озарило и хората видели над главите си сияещ сребърен диск, който започнал "да танцува", бързо премествайки се по небето. Католическата църква разследвала това явление почти 13 години и в резултат на това го признала за истинско.

Някои пророчества на Дева Мария, казани от нея на Лусия, която в последствие станала монахиня-кармелитка, се отнасяли за Русия, която "трябвало да бъде обърната към Бог", в името на мира. За тази цел Римският Папа заедно с другите епископи трябвало да извърши посвещение на Русия в Непорочното сърце на Майка Мария. Но Ватиканът не бързал да проведе такова съборно посвещение.

През 1981 г. е извършено покушение върху Папа Йоан Павел II. Главата на католическата църква избегнал гибелта благодарение на това, че се обърнал към едно момиче, което държало образа на Божията Майка от Фатима. Спасението на Папата било чудото, което го убедило да изпълни основния смисъл на явяването на Божията Майка във Фатима - обръщането на Русия. И най-после, през 1984 г., това важно събитие се случило. 

 

1961-1965, село Сан Себастиян де Гарабандал, Испания

 

Както и във Фатима, свидетели на явявания на Майка Мария станали деца. Четири ученички - Кончита, Мария Круз, Жасинта и Мари Лоли - признали, че неведнъж са виждали Архангел Михаил, а след това и самата Богородица. През лятото на 1965 г. един ангел предал чрез момичетата, че и други местни жители могат да срещнат Майка Мария. По повод на такъв случай в указано от тях място и време се събрали жители на околните села. И пречистата Дева се явила в бяла рокля, синя мантия и корона от звезди.

 

 

Впрочем, Богородица била видяна само от момичетата, но всички забелязали, как четирите ученички в този миг се преобразили. Те твърдяли, че Архангел Михаил им дал Свято Причастие и хората наоколо виждали добре съответните движения на устните и езика на децата. Има почти 80 кадъра документални снимки, на които върху езика на Кончита неочаквано се появили Светите Дарове. Този път Богородица изпълнила молбата на момичето да ги направи видими за хората. Един предприемач от Барселона, който снимал това чудо, предал копие от филма на местния епископ. Католическата църква и досега не е признала Гарабандалското явление за истинско, макара че разрешила на свещениците и на всички желаещи да организират поклонничество на това място.

На вярващите не им трябва официално разрешение - на тях са им достатъчни многобройните чудни свидетелства на излекуване и най-разнообразни благодати. Те били получени от онези, чиито кръстове и други предмети били осветени от целувката на Богородица по време на нейното последно явяване в Гарабандал на 13 ноември 1965 г. 

 

1968-1971, Зейтун – предградие на Кайро, Египет

 

Едни от най-известните явявания на Богородица в тази мюсюлманска страна се случвали в продължение на три години. Впрочем християните смятали тези места за святи още от древността. Според едно предание, в предградието на египетската столица Зейтун, Мария, Йосиф и младенецът Иисус, бягащи от жестокия цар Ирод, след дълго пътешествие, си почивали под една смокиня. В чест на това събитие през първата половина на XX век Коптската Православна църква основала храм на Пресвятата Дева. Именно над неговия купол от април 1968 г. започнал да се появява светещ образ. Свидетели на чудото станали милиони хора - и православни, и католици, и юдеи, и мюсюлмани.

 

 

Патриарх Кирил Александрийски VI дълго време се съмнявал в истинността на обсъжданите сред народа събития. Но Богородица, както твърдят вярващите, успяла сама да го убеди, като се явил на свещеника лично. В резултат на това и патриаршията на Коптската Православна Църква, и Коптският католически патриарх Стефан I, и дори египетското правителство се изказали за признаването на зейтунските чудеса.

Много поклонници са получавали тук изцеления, например от физически недъг, слепота и дори от рак, официално регистриран от лекарите, и не е за учудване, че в този период хиляди мюсюлмани се обърнали към християнството.

Има интересен случай с фоторепортера на най-големия египетски вестник Вагих Ризк, който неочаквано за себе си направил снимка на Пречистата Дева с помощта на лявата си ръка, която дотогава била обездвижена повече от година след пътно-транспортно произшествие. Десетки негови качествени снимки на Богородица с младенеца Иисус на ръце, пред кръста и с ангели преминали щателна експертиза, която ги признала за истински.

Ще отбележим, че Богородица се явявала в Египет и след това. През 1986 г. видяли нейния образ в градчето Тера Гулакия на север от Кайро, през 2000-та по време на празнуване на Преображение Господне - в Асюта, а през 2002-ра - в Омрания (окръг Гиза). Тук свидетели на поредното чудо станали хиляди обикновени граждани и десетки полицаи, охраняващи обществения порядък.

 

1973, град Акита, Япония

 

Дева Мария се е появявала в Япония в малкото градче Акита - тя била видяна от глухата монахиня Агнеса Сасагава Кацуко.

През юни 1973 г. Агнеса видяла Дева Мария по време на молитва. Сияещи тайнствени лъчи излизали от Дароносицата. Агнеса виждала тези лъчи в продължение на няколко дни, а след това върху лявата й длан се образувала стигма във формата на кръст. Болката била непоносима, обаче монахинята се държала твърдо, отговаряйки на сестрите, които я утешавали, че раната върху ръката на Пресвятата Дева Мария е много по-дълбока. Изумените сестри влезли в параклиса и открили същата рана върху статуята на Дева Мария...

Но чудесата в Акита не свършили с това. Скоро Агнеса, молейки се пред образа на Богородица, чула първото послание. Дева Мария казала на монахинята, че в скоро време тя ще се излекува, и призовала всички сестри да се молят за хората, за да изкупят техните грехове и да спрат гнева на Небесния Отец.

Божията Майка се явявала на Акита още няколко пъти, като я призовавала към търпение и твърдост. Тя предсказала на монахинята не само по-нататъшната й съдба, в която щяло да има гонения и насмешки, но и съдбата на японския народ, в частност - смъртоносното цунами, случило се през месец март 2011 г.

Десет години след появяването на Майка Мария, слухът на Агнеса се върнал.

След унизителни проверки на сестрите, които били свидетелки на чудесата, римо-католическата църква все пак признала този факт за истински, въпреки че преди да започне разследването повече от 500 души, сред които имало както християни, така и будисти, видяли как от статуята на Дева Мария в акитския манастир изтичали кръв и сълзи. 

 

1981-2013, село Меджугорие, Босня и Херцеговина

 

Това е още едно непризнато засега от църквата явяване на Богородица. Дева Мария започнала да се явява на шест деца от 10 до 16 години, тя обещала чрез тях да предаде на света много тайни.

На децата им се наложило да преживеят немалко изпитания - постоянно ги прибирали в милицията, подлагали ги на най-щателни научно-медицински експертизи. Лекарите не намерили повод да се усъмнят в психическото здраве на децата, но властите на социалистическа Югославия правели всичко, за да разсеят култа към Майка Мария, който се оформил в местните жители. Но хората не можели да не вярват на чудесата, които се случвали пред очите им: слънцето си променяло размерите, на небето се появявала думата "мир", из под земята изригвал огнен стълб, а болестите на поклонниците били излекувани. В този период стотици босненци напуснали комунистическата партия и станали вярващи.

В отговор на репресивните мерки, в частност, на забраната да се посещават тези места, започнали да виждат Богородица и на други места, например в дома на енорийския свещеник, в хранилището за църковни принадлежности, в хоровете на местната църква.

 

 

Интересно е, че тази църква устояла на бомбардиривките по време на войната в Югославия, докато околността пострадала много от авиационните атаки. И до сега почти един милион поклонници от цяла Европа се стичат в Междугорие с надежда да срещнат Дева Мария. А Тя, както и преди, периодично общува с вече порасналите Иванка, Миряна и техните приятелки от детството.

В Посланията на Майка Мария, предадени от нея чрез децата от Междугорие, имало твърде забележителни мисли:

"Мир, мир, мир и само мир!.. Трябва да се установи мир не само между Бог и хората, но и между хората". "Аз дойдох тук като Царица на света, за да кажа на хората, че мирът е необходим за тяхното спасение" (16.06.83).

Аз дойдох да кажа на света: Бог е истина. Той съществува. В него е истинското щастие и пълнотата на живота" (16.06.83). Необходимо е светът да излекува вярата си в Бог Създателя" (25.03.97).

Единственото слово, което Искам да ви кажа, е обръщане на целия свят. Казвам ви това, за да го повтаряте на всеки. А моля само за обръщане... Всичко ще дойде само с обръщането" (26.04.83).

Вие сами се разделихте на земята. Мюсюлманите и християните, на същите основания както и католиците, са равни пред Моя Син и пред Мен". "Вие сте Мои деца. Разбира се, всички религии не са равни помежду си, но всички хора са равни пред Бог. Не е дастатъчно само да принадлежите към католическата църква, за да се спасите; трябва да следвате Божиите Заповеди и своята съвест". "Спасението е дарено на всички без изключение. Осъдени са само тези, които съзнателно отхвърлят Бог". (цитатите са по ежемесечното издание на Асосиацията "Etoile Notre Dame", № 21)

 

1995 год. Будьоновск, Русия

 

В края на 1995 г. станало известно едно малко градче в Ставрополския край, когато бандата на Шамил Басаев взела заложници в местната болница. Сред тях имало деца, старци, бременни жени - общо повече от 1500 души. Но планът на бандитите бил колкото хитроумен, толкова и безперспективен. Не напразно преди революцията Будьоновск е носил името Свети Кръст, а самата болница се намирала върху мястото на стар манастир. На помощ на заложниците в тези страшни дни дошла Богородица. Много хора в града видяли нейния образ, включително и терористите. Майка Мария, цялата в черно и в скръбна поза, стояла до кръст образуван от облаци. Някои забелязали странни небесни явления и в началото на нощта, и в същия ден, в който бандитите напускали града. Съществува мнение, че именно тези епизоди станали за Басаев призив да остави на мира заложниците и Будьоновск, тъй като голяма част от бандитите били деморализирани от появяването на образа на Пречистата Дева.

Молещият се през всичките тези дни Ставрополски митрополит Гедеон веднага поръчал на местния духовник да изповяда всички, които твърдяли, че са видяли Богородица. Убедил се в искреността на техните разкази, митрополитът наредил за деня на упоменаването на 129-те жертви от трагедията да се нарисува Свято-Кръстовска икона на Божията Майка. Тази икона се пази в местния храм на Казанската Божия Майка и напомня за чудото, което помогнало да се спасят много жители на Будьоновск.

 

Необходими условия за участие в Часът на Милостта

 

1. Ден и време на Часът Милостта – 8 декември от 12 до 13 часа. Един час в единение с Бог.

2. Необходимо е да се погрижите за обстановката на физическия план, преди започване на Часът на Милостта. Например 15 до 30 минути преди началото на милостта трябва да се погрижите нищо да не отвлича вниманието ви по време на този Час: уговорете се с вашите близки, изключете всички телефони, телевизори, радиоприемници.

Не трябва да гледате новини по интернет, да проверявате електронната си поща, да разговаряте по скайп, да посещавате социалните мрежи.

3. Освен създаване на съответната обстановка на физическия план, е необходимо да се погрижите и за вътрешната си подготовка. Препоръки за вътрешна подготовка дава Татяна Микушина.

"По време на Часът на Милостта е необходимо да се намирате в много хармонично състояние, изпълнени с Любов и вътрешно спокойствие. Затова преди началото отделете 15 - 20 минути за сънастройване с Бога вътре във вас. За целта може да четете любимите си молитви, да гледате образа на Майка Мария и да слушате спокойна и хармонична музика, да прочетете или да излушате аудозапис на Нейно Послание.

В самото начало на Часът на Милостта останете няколко минути в тишина със затворени очи и се съсредоточете върху сърцето си. Представете си, че дишате със сърцето си. Дишайте бавно и дълбоко".

"Трябва да влезете в състояние на пълна хармония и единство с Бог" (Възлюбеният Сурия, 13 декември 2005 г.).

 4. В диктовката от 2007 г. Майка Мария не моли преди началото на Часът на Милостта да се чете 50-ти Псалом на Давид. Но за онези, които желаят строго да следват първоначално дадената диспенсация могат да го прочетат.

 

50-ти Псалом на Давид

Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми.

Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконията си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене.

Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд.

Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми.

Ето, Ти обикна истината в сърцето, вътре в мене ми яви мъдростта(Си).

Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг.

Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени.

Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди.

Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат.

Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда.

Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала;

Защото да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш.

Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш.

Стори добро(Господи) на Сион по Твоето Благоволение; въздигни стените иерусалимски;

тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

 

5. След това можете да проведете този час в мълчаливо общуване с Бог, медитирайки върху изпитанията, през които е преминал Иисус. Можете да възхвалявате Бог, четейки любимите си молитви, повели, Розарии. Може също да пеете песни, химни (например песни посветени на Иисус, Майка Мария)[2]).

"Mожете да слушате или пеете песни, посветени на мен, можете да четете Розарии и молитви посветени на мен", – казва в свое Послание Майка Мария.

Можете предварително да си съставите план за своя Час на Милостта, за това, какво ще правите по време на този час. На страниците, посветени на Майка Мария са поместени материали, които можете да използвате[3].

 

 

 

 Броя подготови Елена Илина

Информацията за явленията на Майка Мария е взета от свободно достъпни источници.[1] Более подробно о явлениях Матери Марии в Фатиме и трёх Её откровениях можно прочитать в книге: Благословенная Россия. Пророчества о России / авт.-сост. Т.Н. Микушина, В.И. Полян, Е.Ю. Ильина. – Омск: Издательский Дом «СириуС», 212. – 232 с.

[2] Подборка лучших музыкальных произведений на текст молитвы Ave Maria за последнее тысячелетие https://sirius-centers.net/mmariya/muzyka.htm.


 

 

http://sirius-ru.net/

Редактор на изданието Татяна Мартиненко

Мир, Светлина и Любов!

 

https://r.sirius-ru.net/2021/2021-11-02.htm