Обзор на дейността за месеците

април, май, юни и юли

 

 

Скъпи съмишленици,

предлагаме на вашето внимание обзор за дейността на Сириус център, София през последните четири месеца. Тя бе многообразна, изпълнена с трепет и целеустременост. Хората, които се включват в работния процес населяват различни градове в страната, но това не е пречка екипът да продължава да крепне и нараства.

През месец април центърът взе участие в две книжни изложения в градовете Ямбол и Пловдив. Изложенията се проведоха в рамките на фестивала Здравей, здраве. Атмосферата в двата града бе различна, но интерес към книгите с Учението, ликовете на Владиците и дисковете с медитации и музика имаше и на двете места.

                           

Участието в град Ямбол бе допълнено от провеждането на лекцията-медитация Как да съхраним Любовта. Посетителите имаха възможността да се потопят в тиха и любяща атмосфера на фона на фрагменти от Посланията на Владиците. Някои от тях бяха дълбоко докоснати от това изживяване.

                          

През юни, следващата спирка по пътя на изложенията бе град Тетевен. Там интересът бе по-скромен. Въпреки това малкото планинско градче е точка, до която книгите на Татяна Микушина достигат за пръв път.

В началото на месеца книгите с Учението бяха представени и в черноморския град Царево на Форум на здравето, щастието, трудът и изобилието. В рамките на форума пред посетителите бяха представени  принципите на Доктрината на Високата Нравственост като начин да се намали агресията сред младежта. Аудиторията бе запозната и с методиката на Мария Монтесори като най-напредничавият метод за възпитание на децата. Също така бе изнесена лекцията Император Николай II. Пътят на кръста., съпътствана от фотографии из живота на императорското семейство.

Организаторите Мария и Ана споделят, че присъстващите са преживели два дни, изпълнени с Вяра, Надежда и Любов!

                      

 

******

Най-големи усилия и енергия обаче бяха вложени в кампанията, посветена на 100 годишнината от убийството на царското семейство Романови като повратна точка, от която ситуацията би могла да бъде поведена в по-благоприятно русло.

През май месец в Сириус център, София бяха организирани Царски дни по повод 150 годишнината от рождението на император Николай II. Бе открита изложба с фотографии от живота на царското семейство, съпроводена с беседа за посетителите. Изнесе се лекцията Император Николай II. Пътят на кръста на български и руски език. Проведе се и презентацията Как да съхраним Любовта и хармонията в семейството. Исторически пример на семейство Романови.

На 19 май в град Бургас, пред аудитория от четиридесет души, руски граждани, отново бе проведена лекцията Пътят на кръста. Десет дни по-късно, в град Созопол бе открита фотоизложбата Император Николай II. По пътя на Голгота. Бе излъчен филмът Оклеветеният цар, а специални гости бяха режисьорът Сергий Алиев и младата украинска музикантка Олга Сукнадская. Откриването на изложбата премина при голям интерес и бе отразено в множество информационни портали. По време на престоя на фотографиите в местната галерия бяха организирани няколко беседи с посетителите. Гостите можеха да се запознаят с допълнителна информация по темата и с фрагменти от кореспонденцията между Николай Александрович и Александра Фьодоровна посредством две големи информационни табла. Имаше сълзи,  въпроси, много любов, подкрепа и нови приятелства. Темата за императора докосна сърцата на всички. Въздействието на снимките, в едно с това на изречените слова, доведе до разкриване на истината и значението на императорския подвиг. Много от хората, дошли веднъж, после идваха отново като водеха свои близки и приятели.

                   

Следващото радостно събитие бе договарянето за излъчване на филма Оклеветеният цар във Фестивалния комплекс на град Варна. Премиерата бе на 16 юли, а кинопрожекциите ще продължат до 2 август. В централното фоайе на комплекса на 16-ти бе открита отново фотографската изложба, която поради големия интерес нарасна от 40 на 60 фотографии от живота на царската двойка и техните деца.

Фестивалният комплекс е културното средище на града и там се стича усилен поток от български граждани и много туристи предимно руснаци, има също украински граждани, грузинци, французи и др.

                           

Първото, което грабва вниманието на посетителите, това е изложбата. Почти всеки ден е подсигурен екип от съмишленици, който да беседва по темата с хората, които се интересуват. Голям е интересът към книгите за Царското семейство на български и руски език, а също и към картичките с техните портрети. Има и негативно настроени хора - предимно са руснаци - но те са твърде малко и бледнеят на фона на общото.

Като цяло не може да се опише вълнението и трепета на посетителите, които разговарят с нас след прожекциите на филма - и българи, и руси. След беседите около фотографиите или когато получават книга, често в очите им проблясват сълзи, повечето ни търсят, за да благодарят за организацията и да изкажат възхищението си. Възхищават се дори руснаци, посетили изложбата в Москва. Силно впечатление правят младите момчета и момичета, които изненадват с познанията си по история и с интереса си към темата.

                                 

Поради засиления интерес към темата и фотографиите в частност, кампанията в България ще продължи до октомври месец. Бе задвижен механизъм, който не може да се спре. Много галерии, музеи и други организации изявяват желание за сътрудничество и биха искали да станат домакини на събитието.

С поздрав, екипът на Сириус център, София


 

Светлина и Любов!


За контакти:

тел:  0884 007 724

Е-мейл: svetul_put@abv.bg

 

 

Ако желаете да подкрепите с парични средства издаването на книгите на Татяна Микушина на български език можете да направите това на следната банкова сметка:

UniCredit Bulbank
IBAN: BG90UNCR7000 152 297 5371
BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Сдружение "Път към Новия свят"